Najnovšie správy

Chystáme na fľaškovanie:

Rulandské šedé

Sauvignon bio, ročník 2013, výber z hrozna, polosuché

Víno vyrobené z vlastného hrozna dopestované v kvalite bio

v Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, v Modrokamenskom vinohradníckom rajóne, v obci Veľký Krtíš, na hone Viničky I.,II. Registračné číslo vinohradov: A304025/0003, A304025/0029. Cukornatosť hrozna pri zbere 23° NM. Úroda bola regulovaná, atakované a nevyvinuté strapce putovali na zem a do pivnice sa dostávalo len to najlepšie. V našich vinohradoch máme štyri klony Sauvignonu s cieľom vyrovnanosti ročníka a stálosti kvality. Vinohrady sú vysadené v optimálnych pôdnoklimatických podmienkach pre danú odrodu, na úpätí Krupinskej vrchoviny s orientáciou juh-juh a juh-západ. V období dozrievania sa striedali horúce dni s chladnejšími nocami, podporené prúdením chladného vzduchu z lesa nad vinicou.

Parametre vína: alkohol: 12,83%, prchavé kyselina: 0,32g/l, zvyškový cukor: 14,7 g/l, celková síra: 94 mg/l.

Víno je čisté vo vôni aj na jazyku, harmonické a proporčné podľa analytických ukazovateľov. Bohaté nuansy aromatického profilu tejto čarovnej odrody sa prejavujú v tretinovom podiele žihľavového buketu, ale v prevahe žltého ovocia s kvapkou medu v závere dlhej dochuti.

Hravou ľahkosťou víri na jazyku ako vášnivý milenecký bozk.

Chardonnay bio, ročník 2012, neskorý zber, polosuché

Víno vyrobené z hrozna dopestované v kvalite bio v Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, v Modrokamenskom vinohradníckom rajóne, v obci Modrý Kameň, na hone Katovka 1,2 v nadmorskej výšky 350 m. Je to prvý registrovaný biovinohrad na Slovensku. Registračné čísla vinonohradov: A304013/0001, A304013/0002. Výhodou mu je táto poloha aj podložie. Horúci ročník na južných svahoch Katovky vyfarbil strapce a bobule do zlata aj v tejto nadmorskej výške. Cukornatosť hrozna pri zbere bola 21,5°NM. Pri úrode 4 t na hektár a pri starostlivom výber strapcov je zaradené v kategórii neskorý zber.

Parametre vína: alkohol: 12,32%, zvyškový cukor: 11,4 g/l, celkové kyseliny: 5,29 g/l, celková síra: 97 mg/l.

Víno je plné, odrodové, obohatené o manoproteíny z prirodzeného sur-lie. V chuti mäkšie, mondénne, ovocné ako marhule, broskyne a z exotických chutí banán, ananás a žltý melón. Pôsobí láskavo, medovo, až hodvábne na záver bohatého sekundárneho buketu.